Спеції і прянощі з давніх часів вважалися одним з найцінніших продуктів імпорту з Азії в країни, розташовані на території сучасної Європи і не тільки. Багато століть каравани і кораблі, не дивлячись на великий ризик в дорозі, перевозили цінні приправи. До цього дня населення планети потребує спеціях не тільки для приготування кулінарних шедеврів, а й для застосування їх в лікувальних цілях.
✅ Давно помічено, що додані в блюдо приправи і спеції викликають апетит і покращують травлення. Особливо актуальні спеції, що додаються в м'ясні страви, оскільки допомагають організму переварити важку продукти рослинного походження, уникнути метеоризму і запорів.
☛ Дуже цікаві такі властивості:
- спазмолитические (аніс, пастернак);
- протигрибкові і антибактеріальні (барбарис, коріандр, кориця, куркума, мускатний горіх, чорнобривці, материнка);
- протівогельмінтниє (гвоздика, лавр, ялівець, пижмо);
- збуджуючі потяг (зіра, примула);
- антивірусні і зігріваючі (імбир, бадьян);
- проносні і вітрогінні (кардамон, кмин звичайний, любисток);
- лактогонние (пажитник);
- прискорюють обмін речовин при схудненні (гірчиця);
- поліпшують пам'ять (буркун, меліса);
- імуноукріпляючих (паприка, петрушка);
- та інші.
✅ Правильно приправляючи їжу сухими рослинами можна запобігти багатьом захворюванням і полегшити перебіг уже існуючих. Культуру вживання спецій потрібно розвивати на сімейній кухні подібно організації раціонального харчування. Спеції можна додавати в перші, вторе, десертні страви, напої.
✅ Можна сказати, що приправи запобігають застосування синтетичних лікарських препаратів підвищуючи імунітет, підтримуючи організм в боротьбі з грибками, вірусами, патогенними мікроорганізмами.