Mirra косметика - Безпечні ПАР

  • Mirra косметика - Безпечні ПАР

У будь-якому очищающем засобі - пінці для вмивання, гелі для інтимної гігієни, шампуні, рідкому милі, гелі для душу, косметичному молочку і т.д. містяться поверхнево-активні речовини (ПАР). Все ПАР мають певний вплив на захисний бар'єр шкіри. Ступінь і характер цього впливу і визначається як «жорсткість» або «м'якість" ПАР. М'які ПАР змінюють проникність захисного бар'єру тільки на час, необхідний для видалення забруднень, не пошкоджуючи при цьому його структуру. Жорсткі ПАР при видаленні забруднень в тій чи іншій мірі пошкоджують структуру епідермісу.

Як своєрідний «еталон» при оцінці жорсткості використовується SLS - лаурилсульфат натрію - одне з найперших напівсинтетичних ПАР, що застосовується ще з 30-х років ХХ століття. Тому SLS прийнято ставити в початок шкали «жорсткість - м'якість дії ПАР» (хоча є цілий ряд ПАР, набагато більш «жорстких»).

Найбільш «жорсткі» ПАР - це детергенти, ПАР миючого дії. Їх пряме призначення - розчиняти жири, наприклад, при пранні білизни або митті посуду. Детергенти «приклеюються» до жирових відкладень, відбувається хімічна реакція омилення жиру, жорсткі ПАР руйнують жир, дроблять його на дрібні краплі, які змішуються з забрудненнями і, потім, все змивається водою.

При контакті зі шкірою детергенти руйнівно діють на захисний бар'єр. Вони вбудовуються в ліпідні пласти, порушують їх структуру, розбивають на окремі краплі, руйнують захисний бар'єр, викликають лущення і роздратування шкіри. У засобах для вмивання механізм дії ПАР принципово відрізняється.

М'які ПАР не «обмилюють» жир, а пов'язують його в колоїдну (міцелярно) структуру, яка легко змивається з поверхні шкіри або волосся.

Короткий опис ПАР, які використовуються в продукції MIRRA:

  • Натрій кокоілсульфосукцінат INCI: Disodium Cocoyl Sulfosuccinate).

Похідне жирних кислот кокосового масла і сульфоянтарной кислоти, м'яке по дерматологічних показниками, і за биоразлагаемости аніонне ПАР.
На основі сульфосукцинат Zschimmer & Schwarz випускає синтетичні рН-нейтральні туалетне мило для чутливої ​​шкіри Dove-типу.

  • Акіпософт (торгова назва INCI: Sodium Laureth-11 Carboxilate & Laureth-10). Висококонцентрована рідина з властивостями анионного і амфотерного ПАР, рН 6,8-8,2. Дуже м'яке для шкіри і слизової со-ПАР, має прекрасну смачивающей здатністю, відмінно диспергирует жири, покращує стабільність і структуру піни.

Використовується в засобах з прекрасними очисними властивостями, продуктах для дітей, медичних милах.

  • Кокоїл-глутамат (INCI: Disodium Cocoyl Glutamate).

Продукт біотехнології. Сверхмягкого високоефективне ПАР. Молекула складається з жирної кислоти кокосового масла ( «кокоїл») і глутамінової амінокислоти, одержуваної в промисловості шляхом мікробіологічного синтезу: ферментацією з використанням глюкози з крохмалю, очерету або цукрового буряка. Вибірково розчиняє виділилося шкірне сало, не зачіпаючи захисний ліпідний бар'єр. Не утворює міцної іонної зв'язку з кератином і легко змивається. Дуже важливо, що володіє властивістю десорбції аніоногенних ПАР (того ж SLS, наприклад) з рогового шару, захищаючи таким чином ліпідний бар'єр. Є літературні дані про зволожуючий дії кокоїл-глутамату. Біорозкладані ПАР, швидко - на 90% за 28 днів - розпадається в природі під дією бактерій, не утворюючи токсичних продуктів.

  • Кокамід (INCI: Cocoamid DEA).

Діетаноламід жирної кислоти кокосового масла. Рідка речовина жовтого кольору, неионогенного типу, рH 9-11. Застосовується як загущувач і стабілізатор піни для шампунів, засобів для ванн і душа, м'яких миючих засобів. Пом'якшує подразнюючу дію аніонних ПАР.

Динатрій кокоамфоацетат (INCI: Disodium Cocoamphodiacetate).
Дуже м'яке амфотерное ПАР для ніжних косметичних засобів, яке є сумісним з будь-якими іншими видами ПАР. Рідина з рH 8,0-9,0. ШАМПУНЬ ДИТЯЧИЙ з соком алое і ромашкою.

Кокамідопропілбетаїн (INCI: Cocamidopropyl Betaine).
Високоактивний компонент. Прозорий гель амфотерного типу. рH 4,5 - 5,0. М'яке со-ПАР в суміші з аніонними ПАР і Діетаноламіди. ГЕЛЬ ДЛЯ ДУША ELEGANCE by Pierre Cardin, ГЕЛЬ ДЛЯ ДУША ЗЕЛЕНИЙ ШУМ, всі наші шампуні, ПІНКА для вмивання з фруктовими кислотами і ромашкою.

Дуже багато з перерахованих вище сполук мають властивості пом'якшувати шкіру. Частина з них виконує додаткову функцію загусників - для створення товарної консистенції косметичного засобу.

Ці ПАР і цілий ряд їм подібних (коко-глюкозид, лаурил-глюкозид, коко-амфоацетат, лаурил-глюкозокарбоксілат, гліцерил-олеат, ПЕГ-4 - амід жирної кислоти рапсового масла, ПЕГ-7 - гліцерил-кокоат або ПЕГ-35 / 40,60 - касторове масло) і складають, в різних пропорціях для кожного продукту, запатентований MIRRA «комплекс м'яких ПАР».

Кілька важливих слів про натуральність ПАР.
За своєю «природності» на першому місці стоять ПАР останнього покоління. Їх називають «емульгаторами з зеленим іміджем». Це складні похідні цукрів, амінокислот і рослинного гліцерину. Вони максимально подібним природним субстанцій, що містяться в шкірі, а за хімічним складом - на 100% відповідають природним похідним рослинних і тваринних жирів.

Наприклад: кокоїл-глюкозид і лаурил-глюкозид в Шампунь дитячий з соком алое і ромашкою або кокоїл-глутамат.

Які бувають ПАР?

Аніонні (правильніше - аніоногенних) ПАР.
Складають три чверті ринку ПАР. Миючі властивості у них забезпечує поверхнево-активний аніон: негативно заряджена частинка молекули. У воді молекула таких ПАР розпадається на позитивно заряджений іон і негативно заряджений іон (аніон). Саме аніони дають потужну піну. Приклад: SLS -лаурілсульфат натрію. У воді молекула цього ПАР розпадається на позитивно заряджений іон натрію і негативно заряджений іон (аніон) лаурилсульфат.

Неіонні (неіоногенні) ПАР.
У водному розчині іонів не утворюють. Такі ПАР набагато краще, ніж іонні сприймаються шкірою. У кілька разів знижують поріг роздратування шкіри при використанні в комплексі з аніонними ПАР. Вони практично не піняться. Це дуже велика група ПАР. Ось деякі її представники:
• ефіри жирних кислот і гліцерину: гліцериди жирних кислот кокосової та пальмової олії - емульгатори наших емульсійних комплексів, а гліцерілмоноолеат (INCI: Glyceryl Oleate) - со-ПАР в Шампунь дитячий з соком алое і ромашкою;
• алканоламіди жирних кислот (наприклад, Cocoamid DEA, про нього див. Нижче)
• оксіетілірованние аміди: ПЕГ-4 амід жирної кислоти рапсового масла (INCI: PEG-4 Rapeseedamide) використовується як со-ПАР в гелях ДЛЯ ДУША;
• оксіетілірованние складні ефіри жирних кислот: ПЕГ-7 гліцерил кокоат (INCI: PEG-7 Glyceryl Cocoate) або ПЕГ-35 (40, 60) - касторове масло - у всіх наших гелях ДЛЯ ДУША, пінки, майже у всіх шампунях і в деяких лосьйон - в кілька разів знижують поріг роздратування шкіри при використанні в комплексі з аніонними ПАР.

Амфотерні ПАР, або амфоліти.
Найякісніші і найдорожчі. Їх основні типи: алкілбетаіни, сульфобетаіни і алкіламінокарбоксікіслоти. Такі ПАР забезпечують практично ідеальне очищення і майже не впливають на захисний бар'єр шкіри. Вони дуже важко загущувальну. Тому до них додають аніонні та неіонні ПАР, щоб отримати необхідну консистенцію і красиву піну.

У переважній більшості сучасних пінно-миючих засобів використовується аніонний ПАР: лауретсульфат натрію, магнію, амонію або ТЕА. Від SLS він відрізняється тим, що містить в молекулі оксіетільние групи, завдяки чому вплив на захисний бар'єр знижується втричі. Цей компонент можна знайти і в дитячих шампунях, і в дорогих засобах розкручених брендів.

Якщо технолог хоче створити якісний і безпечний продукт, він разом з основним ПАР вводить в рецептуру м'які миючі речовини, так звані со-ПАР. Мистецтво хіміка-технолога полягає в тому, щоб підібрати ПАР, найбільш прийнятні для типу шкіри і стану волосся, розрахувати необхідні концентрації, з'єднати з іншими ПАР - щоб виключити підсушує, дратівливий і інші негативні ефекти - і отримати комфортний у застосуванні і безпечний продукт.

02.08.2018 00:51:01
1
376

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!