Плоди калини

  • Плоди калини

Калина червона - цілющі властивості.

Рекомендується фіто-терапевтами як загальнозміцнюючий засіб профілактики простудних захворювань, а також до раціону харчування при наступних станах:

  • простудні та респіраторні захворювання, як жарознижуюче, відхаркувальний засіб;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (антацидні гастрити, виразкова хвороба шлунка, коліти);
  • гіпертонічна хвороба, набряки серцевого походження, слабкість міокарда;
  • кровотечі, в тому числі маткові, післяпологові, клімактеричні;
  • субінволюція матки в післяпологовий період;
  • неврози, як заспокійливий засіб;
  • епілепсія, судомний синдром;
  • в комплексній терапії алкоголізму.

Плоди Калини містять аскорбінову, хлорогеновую, неохлорогенова, урсоловую, валериановую, каприлова і інші кислоти; багаті вітаміном С, флавоноїди і Тритерпеноїди, які визначають сосудоукрепляющее активність ягід. Зміст в плодах біодоступного для засвоєння заліза, ставить калину в один ряд з «кровотворними» рослинами такими, як чорниця і шипшина.

Завдяки вмісту вібурнін і дубильних речовин, що надають в'яжучий, кровоспинний, протизапальну дію, калина підвищує тонус маткової мускулатури, що визначає спектр призначень плодів і кори при маткових кровотечах в післяпологовому періоді. Плоди застосовуються при хворобливих і рясних менструаціях, клімактеричних розладах, маткових кровотечах на грунті гінекологічних захворювань. При гінекологічних проблемах калина використовується дуже часто.

Валеріанова і ізовалеріанової кислоти надають спазмолітичну дію, зменшують збудливість центральної нервової системи, підсилюють дію снодійних речовин. Як седативного і гіпотензивний засіб калину застосовують при неврастенії, істерії, епілепсії. Вона здатна послабити напади задухи, пітливості в період клімаксу.

При регулярному прийомі калини, знижується вміст холестерину в крові, відзначається сечогінний і кардіотонічний ефект за рахунок поліненасичених жирних кислот і фитостеринов. Жирні кислоти і фітостерини, як біогенні попередники простагландинів, беруть участь в ліпідному обміні, регуляції рівня артеріального тиску і ниркового кровообігу.

Для прискорення одужання калину застосовують як загальнозміцнюючий засіб. Її призначають при шкірних захворюваннях, набряках серцевого і ниркового походження, при гіпертонічній хворобі, гастритах, колітах, захворюваннях печінки.
Калина покращує стан хворих при порушеннях травлення. Вона ефективна при диспепсії, спазмах кишечника, гіпоацидний гастрит, ахілії шлунка, колітах.

Плоди, як загальновизнане потогінний, жарознижуючий, протизапальний засіб призначаються при застудах, катарі верхніх дихальних шляхів, бронхітах.

Калина збільшує діурез і корисна при набряках серцевого і ниркового походження, гіпертонічної хвороби. Тривалий прийом калини призводить до зниження тиску і рівня холестерину в крові.
Клінічно встановлено, що плоди поліпшують стан хворих із злоякісними пухлинами органів травлення (Ю.А. Єненко та ін., 1994р), при порушенні серцевої діяльності. Калина проявляє загальнозміцнюючий, кровоспинний ефект, здатна зупинити внутрішні кровотечі (особливо маткові), після оперативних втручань з приводу видалення пухлини жіночих статевих органів. Її призначають в комплексній терапії раку молочної залози, для профілактики раку шлунка, кишечника, при поліпозі.

Плоди калини застосовується в вітамінних зборах, відрізняються м'якістю дії і відсутністю побічних ефектів. Дослідження останніх років вказують, що калина здатна знижувати залежність від алкоголю.

29.07.2018 14:05:22
1
443

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!

Рекомендовані статті

Пижмо трава

Пижмо трава

Пижмо - це багаторічна трав'яниста рослина сімейства складноцвітих. На території України зустрічається повсюдно. Зростає на сухих луках, балках, по берегах річок, озер, в посадках, на узліссях лісу, серед чагарників, біля доріг, поблизу житла. Перед тим, як приймати пижмо звичайну, необхідно проконсультуватися з лікарем. Прийом відвару або настою на добу не повинен перевищувати 0,5 літра на доб..

23.12.2018
0
307
Зародки пшениці - "Їжа богів"

Зародки пшениці - "Їжа богів"

Зародки пшениці вирощують з пшениці посівної - однорічної трав'янистої рослини сімейства злакових. Її культивують як основну зернову культуру. З лікувальною метою застосовують не тільки проростки, а й висівки. Рослина має: загальнозміцнюючу, стимулюючим захисні сили організму, мягчітельним, протизапальну, судинорозширювальну дію. Пророщене зерно пшениці рекомендують при: інтоксикації, с..

11.02.2019
0
372