Зародки пшениці вирощують з пшениці посівної - однорічної трав'янистої рослини сімейства злакових. Її культивують як основну зернову культуру.
З лікувальною метою застосовують не тільки проростки, а й висівки.
Рослина має: загальнозміцнюючу, стимулюючим захисні сили організму, мягчітельним, протизапальну, судинорозширювальну дію.
Пророщене зерно пшениці рекомендують при: інтоксикації, стомлюваності, зниженні розумової працездатності, порушення сну, зниження пам'яті, дефіциті харчових волокон у харчуванні, серцево-судинних захворюваннях, порушеннях жирового обміну речовин, підвищений рівень холестерину, атеросклерозі, занепаді сил після навантаження, хвороби, ослабленою життєдіяльності та захисних функцій організму, захворюваннях нирок, печінки, недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, уповільнення обмінних процесів в організмі, цукровому діабеті, запорах.
Клітковина зародків пшениці з успіхом застосовується для зниження ваги. Вона сприяє заповненню шлунково-кишкового тракту і дає більш тривале відчуття ситості. Таким чином, кількість їжі, що з'їдається знижується, що важливо для позбавлення від зайвої ваги.
- Відвар пророслого зерна, висівок з медом вживають при сильному кашлі та інших захворюваннях верхніх дихальних шляхів.
- Борошно, м'якоть хліба з медом і молоком використовують для розсмоктування наривів і припухлості після травм. Пластир з пророслого зерна з медом і цибулею прикладають до місць, уражених м'язовою атрофією. Відвар зерна застосовують зовнішньо при шкірних захворюваннях, екземі, псоріазі. Крохмаль або відвар пророслого зерна, змішаний з яєчним білком, наносять на уражені місця при опіках.
Приготування:
Проросле зерно: 1 стакан зерна промити кип'яченою теплою водою. Розстелити тонким шаром на марлю, складену в декілька шарів, змоченою теплою водою, витримати в теплому місці, періодично зволожуючи марлю, до появи паростків 1 мм.
- Борошно: проросле таким чином зерно висушити і перемолоти на борошно (вона буде мати солодкий смак), приймати з молоком, відварами трав (на 1-2 ст. Ложки борошна 1 стакан відвару або молока). Борошно можна приймати з соками, варенням, медом, сиром, родзинками. З борошна готують каші на молоці.
Якщо пророщувати пшеницю до висоти в 5 і більше см, то свіжою зеленню корисно урізноманітнити свій раціон. З паростків роблять сік, додають в салати та інші страви, не піддаючи температурній обробці.