Антиоксиданти, або як "відсунути" старість

  • Антиоксиданти, або як "відсунути" старість

Антиоксиданти можуть допомогти нейтралізувати вільні радикали і зменшити потенційну шкоду, які вони можуть заподіяти клітинам (його також називають окислювальний або оксидативний стрес).

✅ Найкращий джерело антиоксидантів - їжа, особливо яскраво забарвлені фрукти, овочі та цільні злаки. Добре збалансована дієта з великою кількістю продуктів різних кольорів забезпечить достатню кількість антиоксидантів. Намагайтеся з'їдати не менше 3-5 порцій фруктів і овочів щодня. Антиоксиданти також містяться в чаї, кава і темному шоколаді.

✅ Процеси старіння наука пов'язує з утворенням в організмі вільних радикалів - частинок, які утворюються в організмі людини під час нормальної життєдіяльності.
✅ Причинами появи вільних радикалів може бути, наприклад, шкідлива їжа і стреси, вплив токсинів, пов'язане з перебуванням в забрудненого навколишнього середовища або наявність шкідливих звичок (алкоголізм, тютюнопаління).
☛ При цьому дієтичні обмеження варто обговорити з лікарем і враховувати рекомендації перед початком прийому антиоксидантів в ізольованих формах. Також майте на увазі, що деякі вітаміни (наприклад, вітамін А) можуть бути токсичними у великих дозах.
☛ Важливо відзначити, що існують тисячі антиоксидантів, і вони ще навіть не всі ідентифіковані. Всі вони служать якоїсь мети, і багато хто з них працюють разом, тому важливо харчуватися різноманітно.

✅ Вітамін А

  • Важливий для хорошого зору і допомагає підтримувати здоровий імунітет, міцні зуби і здорову шкіру. Багаті харчові джерела вітаміну А: яйця, м'ясо і молочні продукти.

✅ Вітамін C

  • Сприяє зростанню і відновленню кісток і важливий для загоєння ран. Вітамін С також може також сприяти профілактиці або прискоренню перебігу ГРВІ та може полегшувати всмоктування заліза організмом. Багаті харчові джерела вітаміну С включають цитрусові, такі як апельсини і грейпфрути, болгарський перець, полуницю і брокколі.

✅ Вітамін Е

  • Важливий для здорової шкіри і очей, а також для сильної імунної системи. Багаті харчові джерела вітаміну Е включають рослинні олії (оливкова, соняшникова, рапсова), яйця, горіхи і зелені листові овочі.

✅ Бета-каротин

  • Швидко перетворюється на вітамін А в організмі і має важливе значення для хорошого зору, сильного імунітету і загального стану здоров'я. Багаті харчові джерела бета-каротину: морква, солодка картопля, зимові сорти гарбуза, шпинат, капуста, диня і абрикоси.

✅ Лютеин

  • Часто називають "вітаміном для очей", тому що він може бути ефективним у зниженні ризику катаракти та вікової макулярної дегенерації. Багаті харчові джерела лютеїну: шпинат, капуста, кукурудза і гарбуз.

✅ Ликопен

  • Може зіграти роль в запобіганні раку передміхурової залози і серцево-судинних захворювань. Багаті харчові джерела лікопіну: червоні фрукти і овочі, такі як помідори і кавун. Найбільше лікопіну міститься в більш концентрованих формах томатних продуктів, таких як кетчуп, томатний сік і соус для піци.

✅ Антоціани

  • Пов'язані зі здоров'ям серця і можуть допомогти контролювати вагу і діабет. До багатих харчових джерел антоціанів відносяться червоні і фіолетові ягоди, чорниця, гранати, червоний і фіолетовий виноград і червоне вино.

✅ Катехіни

  • Можуть покращувати роботу серцево-судинної і нервової системи і допомагають при синдромі хронічної втоми. Вони є в зеленому, білому і чорному чаї.

02.09.2020 15:49:09
0
139

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!