Як позбутися запору

  • Як позбутися запору

Запор - уповільнене, утруднене або неповне випорожнення товстого кишечника. У цій статті ми розберемося як позбутися від запору і більше не згадувати про цю проблему. Наше самопочуття і працездатність, стан шкіри і внутрішніх органів багато в чому залежить від нормальної роботи кишечника. Найбільш поширеним порушенням в роботі товстого кишечника є запори.
Хронічні закрепи викликають втому, млявість, головні болі, зниження працездатності, в'ялість шкіри і поява висипань. Запори можуть супроводжуються метеоризмом, почуттям тиску, розпирання, колікоподібні болями в животі, викликаних розвиток геморою і різних захворювань.
Запори є серйозною соціальною і медичною проблемою. У розвинених країнах запорами в тій чи іншій мірі страждають від 30 до 50% працездатного населення і від 5 до 20% дітей. У літніх людей запори зустрічається в 5 разів частіше, ніж у осіб молодого віку. Багато людей, які страждають запорами протягом тривалого часу, не звертають на цю проблему належної уваги. Найчастіше запори свідчать про нераціональне харчування і нездоровому способі життя.
Незалежно від причин, що викликають запор:
 * Послаблюючу дію надають - мед, солодкі фрукти, квашені та мариновані овочі, цитрусові,
 * Полегшують роботу кишечника - холодна вода, вода з медом, вода з лимонним соком, кефір, сироватка, фруктові соки, квас, сік з квашеної капусти,
 * Покращують роботу кишечника овочі в будь-якому вигляді,
 * Сприяють полегшенню просування вмісту кишечника продукти жовчогінний дії - рослинні масла, жирна риба, вершкове масло, вершки і сметана.
Якщо ви не впевнені в спорожнення кишечника корисно випивати вранці натще склянку холодної води. У воду можна додати 1 столову ложку меду і сік лимона за смаком, а на ніч - склянку кефіру. Необхідно звернути увагу на питний режим. Бажано випивати приблизно 1,5-2,5 л чистої питної води на добу.
При атонічних запорах підсилюють перистальтику кишечника і служать природним проносним харчові волокна - клітковина (целюлоза) і пектини. Харчові волокна вбирають багато води, збільшують обсяг кишкового вмісту, добре очищають стінки кишечника. Велика кількість харчових волокон містять: висівки, хліб з борошна грубого помелу, хліб з висівками, вівсянка, гречка, перловка, капуста, буряк, морква, селера, кабачки, огірки, яблука, сливи, шпинат, листяна зелень.
Обов'язково включайте в щоденний раціон овочі в будь-якому вигляді, з них не менше 300 грамів у вигляді салату з свіжих овочів, 2-3 фрукта, збільште вживання інших продуктів, багатих харчовими волокнами. Хороший ефект дає додатковий прийом клітковини - харчових волокон з вітамінами і мінералами.
При спастичних запорах, що супроводжуються вираженою перистальтику кишечнику, особливо при наявності спастичних болів у животі, дієта, багата грубими нерозчинними харчовими волокнами, може викликати посилення болю і спазмів. У подібних випадках для зменшення та усунення спазмів кишечника використовують продукти, що містять розчинні харчові волокна ніжної консистенції (пектин) і органічні кислоти, які сприяють спорожнення кишечника. Наприклад, сливи, аличу і чорнослив в будь-якому вигляді (в тому числі у вигляді узвару, компоту або пюре), солодкі яблука (свіжі і печені) і яблучне пюре, морквяний сік з м'якоттю, персики, абрикоси і курагу, свіжий і в'ялений інжир, диню, свіжі огірки, кабачки і цукіні в приготованому вигляді, печений гарбуз і гарбузовий сік.
Не рекомендуються продукти викликають підвищене газоутворення - бобові, свіжа капуста, багаті ефірними маслами - редька, редиска, часник.
Лікувальне харчування при спастичних запорах ефективно доповнити прийомом знімають спазми і біль фітокомплексів, а також фруктовим пектином.
При схильності до запорів слід обмежувати вживання продуктів, що гальмують перистальтику кишечника: гарячого свіжого хліба, особливо з борошна тонкого помелу, хлібо-булочних і макаронних виробів з борошна вищого і першого сорту, борошняних страв - пирогів, млинців, оладок, і т.д. , манної і рисової каші, картоплі, чорниці, киселів і відварів з неї, груш і компотів з них, міцного чаю, кави, какао, шоколаду, яєць, зварених круто, сиру.
Дотримання певних правил при складанні раціону харчування відновлює нормальну функцію кишечника, значно покращує стан шкіри і дозволяє зберегти здоров'я на довгі роки, і більше ніколи не думати про те як позбутися від запору.

14.07.2018 00:19:45
1
323

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!

Рекомендовані статті

Питний колаген, як застосовувати і навіщо - що потрібно знати

Питний колаген, як застосовувати і навіщо - що потрібно знати

Колаген Білок, що становить основу сполучних тканин організму. Складає структурний каркас шкіри, м'язів, суглобів, сухожиль, зв'язок і хрящів. У зрілому віці волокна колагену перестає створюватися в організмі і для його синтезу потрібно збагачення раціону харчування продуктами тваринного походження, що містять колаген або ж пептидним колагеном, отриманим промисловим шляхом з тканин тварин і риб..

29.03.2019
0
213
Клен, лікувальні властивості, як застосовувати?

Клен, лікувальні властивості, як застосовувати?

Клен лікувальні властивості, як застосовувати? Деревна рослина, широко поширене в Північній Америці, Європі та Азії. Широко використовувався в озелененні парків, садів, скверів в містах. Листя клена заготовляють на початку літа, кору - навесні, коли починається сокорух, нирки - ранньою весною, як тільки вони набрякли. Плоди-двухкрилаткі збирають після дозрівання. Сушать їх в су..

25.10.2019
0
76