Клітковина для схуднення

  • Клітковина для схуднення

Для схуднення і стабілізації ваги дієтологи зазвичай радять знизити добову калорійність прийнятої їжі і вживати більше продуктів, багатих на клітковину. Дослідження показали, що харчові волокна є невід'ємною частиною здорового харчування. Бажано, щоб щоденна норма клітковини для схуднення становила не менше 25 г, а краще 35-50 м Для ефективного зниження ваги також необхідно збалансувати добовий раціон за білком, вітамінами та мінералами.
Розвиток міст і харчової промисловості призвело до зменшення частки натуральних продуктів в харчуванні людини. Найсильніший удар по біологічної цінності їжі завдала повальна рафінація (очищення) всіх натуральних продуктів. У рафінованих продуктах клітковини, як правило, не залишається зовсім. При визначенні корисності їжі враховувалася тільки енергетична цінність (калорійність) продуктів, і забезпеченість їх основними поживними речовинами (білками, жирами і вуглеводами). До 1970-1980-х років для харчових волокон існував термін «баластні речовини». При переробці і очищенні продуктів клітковина йшла у відходи, а разом з нею і біологічно цінні мікронутрієнти. Виняток харчових волокон з раціону харчування неминуче призвело до порушення обміну речовин, викликало збільшення маси тіла та ожиріння, дисбактеріоз кишечника і запори, «епідемію» діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань.
Очищені продукти бідні вітамінами і мають малий обсяг. Дефіцит вітамінів і мінералів при харчуванні рафінованими продуктами може досягати 50% і більше, особливо при зниженні ваги на низькокалорійних дієтах (1000 - 1500 ккал). Рафінована їжа не приносить почуття насичення, а організм, в надії отримати необхідні йому речовини, вимагає все більше і більше їжі.
Клітковина для схуднення:
* Забезпечує почуття ситості за рахунок збільшення обсягу їжі і не підвищує при цьому калорійність добового раціону,
* Прискорює проходження їжі через шлунково-кишковий тракт і є природною профілактикою запорів,
* Стимулює виділення жовчі, попереджає її застій в печінці і жовчному міхурі, і знижує ризик утворення жовчних каменів,
* Є важливим джерелом рослинного білка, натуральних вітамінів і мінералів,
* Сприяє кращому засвоєнню білків,
* Уповільнює переварювання вуглеводів, оберігаючи організм від різкого підвищення цукру в крові і посиленого синтезу інсуліну, що сприяє зменшенню маси тіла, і важливо для хворих на цукровий діабет,
* Знижує рівень холестерину, забезпечуючи профілактику атеросклерозу,
* Зв'язує і виводить з організму токсини, важкі метали і канцерогенні речовини.
Частина рослинних волокон ми отримуємо з овочами, зернобобовими і фруктами, а іншу частину рекомендуємо додавати в раціон, використовуючи клітковину українських виробників.

13.07.2018 19:59:34
1
379

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!