Рослинна клітковина

  • Рослинна клітковина

Клітковина - це компоненти їжі, які не перетравлюються травними ферментами організму людини, але переробляються корисною мікрофлорою кишечника. Її ще називають харчовими волокнами. Рослинна клітковина є в листі рослин, шкірці фруктів і овочів, стулках і оболонках насіння. Харчові волокна довго називали «баластними речовинами» і видаляли з продуктів при очищенні і переробці. Однак разом з висівками, насінням та шкіркою з їжі видаляли і біологічно цінні вітаміни, мінерали, білки, біофлавоноїди і ін.

Клітковина - це компоненти їжі, які не перетравлюються травними ферментами організму людини, але переробляються корисною мікрофлорою кишечника. Її ще називають харчовими волокнами. Рослинна клітковина є в листі рослин, шкірці фруктів і овочів, стулках і оболонках насіння. Харчові волокна довго називали «баластними речовинами» і видаляли з продуктів при очищенні і переробці. Однак разом з висівками, насінням та шкіркою з їжі видаляли і біологічно цінні вітаміни, мінерали, білки, біофлавоноїди і ін.
Результати експериментів і досліджень останніх десятиліть переконливо довели, що для поліпшення здоров'я і збільшення довголіття людині необхідно вживати більш грубу і менш рафіновану їжу, і сьогодні все, що піклуються про своє здоров'я, включають клітковину в свій раціон.
Використання харчових волокон у харчуванні схвалено організаціями охорони здоров'я багатьох країн: Комісією з нагляду за продовольством і лікарськими засобами (FDA), Американською асоціацією кардіологів (AHA), Європейською комісією з функціональним харчовим продуктам (FUFOSE), Міністерством охорони здоров'я Японії.
До складу харчових волокон входять вуглеводні сполуки (целюлоза, геміцелюлоза, інулін, пектинові речовини, камеді, слизу, гуар і т.д.) і невуглеводної частини (лігнін). Також харчові волокна ділять на "м'які" і "грубі".
М'які рослинні харчові волокна - це пектини, камеді і слизу (складні вуглеводи, розчинні у воді, і майже повністю ферментіруемие кишкової мікрофлорою).
Грубі рослинні харчові волокна, нерозчинні у воді, це:
- клітковина (целюлоза), інулін, геміцелюлоза (складні вуглеводи, частково ферментіруемие в кишечнику людини корисною мікрофлорою),
- лігнін (полімер ароматичних спиртів, які не ферментіруемие в кишечнику людини).
Лігнін - це основне рослинне волокно деревини, а також стебел і оболонок насіння злаків. Лігніни присутні в бобових, лежалих овочах (при зберіганні овочів вміст лігніну в них збільшується), баклажанах, редисці та ін. Великі порції насичених лигнином продуктів (наприклад, висівок), ускладнюють просування їжі по шлунково-кишкового тракту, погіршують розщеплення клітковини мікрофлорою кишечника, можуть викликати газоутворення .
Рослинна клітковина - важливий елемент здорового харчування людини, необхідний для хорошого травлення, більш повного засвоєння їжі, профілактики запорів і дисбактеріозу кишечника. Рослинні волокна збільшують обсяг харчового вмісту кишечника, служать своєрідною «мітелкою», зв'язують і виводять з організму жовчні кислоти, холестерин і токсини, сприяють розвитку в кишечнику корисної мікрофлори. Частина рослинних волокон ми отримуємо з овочами, зернобобовими і фруктами, а іншу частину рекомендуємо додавати в раціон, використовуючи готову клітковину українських виробників.

09.07.2018 22:46:44
1
389

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!

Рекомендовані статті

Подорожник інструкція

Подорожник інструкція

Подорожник - багаторічна трав'яниста рослина сімейства Подорожникові. На території України зустрічається повсюдно. Зростає на узбіччях доріг, уздовж стежок, на луках, у дворах і на вулицях, на площах, на лісових галявинах, по краях посівів. З лікувальною метою використовують листя і насіння. Листя збирають в період цвітіння, насіння - після дозрівання. Листя зрізають ножем, не порушуючи ко..

24.12.2018
0
379
Глід

Глід

Глід - високий чагарник сімейства розоцвітих. Зростає по схилах, ярах, біля лісів, в садах, парках, біля будинків. Поширений по всій території України, культивується в садах і парках. З лікувальною метою в народній медицині використовують кору, дозрілі плоди, нераспустившиеся квіти. Їх збирають в суху погоду в травні-червні, плоди - у серпні-вересні, кору - в період сокоруху. Плоди сушать в тіні..

26.12.2018
0
380
Родіола рожева при мастопатії

Родіола рожева при мастопатії

Родіола рожева також називається золотий корінь - багаторічна суккулентное трав'яниста рослина, в Україні росте в Карпатах. Чи не вимогливо до світла, але потребує рясного зволоження. Заготовляють коріння рослини в серпні - вересні. Миють, ріжуть, сушать в тіні під навісом, в сушарці або духовці з відкритими дверцятами при температурі не вище 60 градусів. Зберігають висушені коріння..

07.05.2019
0
234
Горець зміїний трава від геморою

Горець зміїний трава від геморою

Горець зміїний трава - багаторічна трав'яниста рослина сімейства гречаних. Зустрічається в північних і західних районах України. Росте на вологих, мокрих луках. З лікувальною метою в народній медицині використовують кореневища. Заготовляють їх ранньою весною і восени. Рослина викопують, миють у холодній воді, сушать на горищах, під навісом, розстилаючи тонким шаром. Бажано сушити в ..

24.05.2019
0
186
Репейнічек аптечний для травлення

Репейнічек аптечний для травлення

Репейнічек звичайний (парило) - багаторічна трав'яниста рослина родини розових. В Україні зустрічається повсюдно. Зростає на сухих схилах, ярах, уздовж доріг, в рідкісних лісах, серед чагарників. З лікувальною метою в народній медицині використовують всю рослину. Наземну частину збирають на початку цвітіння (у червні - липні), зрізаючи ножем. Сушать в тіні. Коріння викопують восени і суш..

26.06.2019
0
110
Насіння льону як приймати для зниження тиску

Насіння льону як приймати для зниження тиску

Насіння льону - додаткове джерело вітамінів: Д, Е, Б2, Б4, Б5, Б6, Б9, бета-каротину, мінеральних речовин, лігнанов і харчових волокон. ☛ Крім того, льон: ✅ сприяє схудненню і подолання метаболічного синдрому; ✅ благотворно впливає на печінку і підшлункову залозу; ✅ перешкоджає розвитку гормонозалежних пухлин молочної залози, простати, товстої кишки. ☛ Льон сприяє: ..

20.05.2020
0
18